Skip to content
Home » Електроуслуги » Смяна електротабло на апартамент

Смяна електротабло на апартамент

Смяна електротабло на апартамент

Смяна електротабло в панелен апартамент

Смяната на старото електро табло с витлови предпазители с ново с автоматични предпазители в панелен апартамент е напълно възможна. Важно е да се отбележи, че новото табло е за открит монтаж (трябва да е вградено на мястото на старото).
След като се демонтира старото табло в повечето апартаменти ситуацията е подобна на картинката . В този случай имаме един пласт мазилка над самия панел. Не се препоръчва вкопаване на новото табло. Защото е много трудоемко и скъпо а и се нарушават конструктивните параметри на самия панел. Новото табло се монтира открито и е желателно да е с размери подобни на старато или по големи за да се избегнат работи по възстановяване на боята. Ако кабелите не са нагорели вследствие на недобри електрически връзки или претоварване Новото табло се монтира без проблеми. В този вариант за табло с 4 витлови предпазителя при което не е необходима обработка на кабелите като почистване изолиране удължаване имаме приблизително следното остойностяване на услугата.

 • Такса посещение 30лв
 • Демонтаж старо табло 30 лв
 • Монтаж ново табло 80
 • Доставка кутия открит монтаж за 12 позиции комплект с 6 автоматични предпазителя на фирма Schneider Electric 80 лв
  Общата сума за услугата е 220лв. до 240лв ако има дребни допълнителни неща.

Смяна на старо табло в тухлен апартамент

В повечето случаи ел. таблото без горния капак изглежда по този начин. Опциите са следните. Да се монтира ново табло като се ползва наличното окабеляване и не се сменя инсталация. Ние не го препоръчваме, но ще разгледаме случая от картинката. В този случай имаме табло с 6 витлови предпазителя. При него имаме следното ценообразуване:

 • Демонтаж старо табло – 40 лв.
 • Дооформяне нишата в тухлата за новото табло 20лв.
 • Монтаж кутия старо табло. Удължаване тръби с гофрирани и вкарване на кабелите. 50лв
 • Допълнителна изолация на старите кабели и удължаване на късите. 30лв
 • Подвързване на предпазителите и захранващите кабели на новото табло 60 лв.
 • Доставка на табло 12 позиции и 8 предпазителя 100лв на Schneider Electric.
 • Замазване и изравняване на дупката около таблото без финно шпакловане и бядисване – 20 лв.

Oбщо за услугата 320лв .

При този случай ние ви препоръчваме да подмените кабелите ако има налични тръби и да обновите или най малко да обновите връзките и да прегледате състоянието на контактите и ключовете. В повечето случаи е възможно да се подменят кабелите без къртене но трябва да се прегледат нещата от човек койо има опит в смяната и ремонта на тези инсталации. Ние сме подменили десетки инсталации без да се налага къртене. Но при цялостен ремонт препоръчваме изцяло нова съвременна трипроводна инсталация положена в гофрирани трби или по евтиния и вариянт с кабели директно в мазилката.

Не забравяйте и захранващия кабел до главното табло. Понякога е живо предизвикателство да се подмени. Това е една от най трудните и опасни операции които се избягват от повечето електротехници или изискват да бъде спряно захранването на целия вход и с право искат такова нещо ако ситуацията е подобна на картинката. Към всеки един случай се подхожда индивидуално и се обясняват какви са рисковете и предимствата . Даваме най правилния съвет за определения индивидуален случай.

Понякога е възможно от неправилни действия да се стигне и до пожар в общите части.

При което се налага подмяна на всички кабели до апартаментите и стрес за живущите. Винаги обясняваме рисковете но всички ги подценяват и всеки подхожда индивидуално и не се взимат мерки за да не се стига до такива аварийни ситуации. Същите пожари често възникват и в апартаменти и те не са случайни , защото когато отидем да проверим инсталациите в дадено жилище дори и след ремонт попадаме на ужасяващи картини от гледна точка на електробезопастност.

Разгледайте тези снимки и не допускайте това да се слуи и при вас . Рано или късно това ще доведе до злополука , пожар или нещо по страшно. Взимете превантивни мерки.

Въпроси и отговори

Може да намерите отговорите на въпросите които може би ви вълнуват свързани със смяната на вашето табло.

1. Защо е необходимо да се сменя електротаблото?

Принципно не е необходимо ако старото табло е изрядно и ползвате само оргинални консумативи по подръжката му. В случая на говорим за предпазителите със стопяема жичка.

2. Какво е предимството на новото табло?

Предимството на новото табло пред старото е че се ползват съвремени автоматични предпазители които сработват мигновено при късо съединение . Лесно се обслужват имат над 4000 цикъла за изключване при късо съединение . При смяна на ключ или лампа се изклщчват и включват безпроблемно.

3. Колко време отнема смяната на таблото?

Времето необходимо за смяната на едно табло е в рамките на деня ако няма допълнителни работи като подмяна на кабели пускане на нови др. В най леките случаи е до два часа.

4. Нужен ли е оглед за смяна на електротаблото за оферта?

В повечето случаи оглед не е нужен ако само сте решили да подмените таблото. Трябва да направите снимка на старото и да ни я изпратите. Ние ще ви дадем приблизителна оферта която в повечето случаи е точна.

5. Трябва ли да се смени и захранващия кабел до апартамента?

Захранващия кабел ако отговаря на нужното сечение и не се натоварва с повече от предвидената мощност, не е нужно да се сменя. Ако има възможност и това не е свързано с други проблеми го препоръчваме но най вече когато се сменя цялата ел. инсталация.